Az egy hetes kontroll és tíz nap otthoni lábadozás után visszapottyantottak a munka világába. Legközelebb a műtét után egy hónapra találkoztam orvossal, és addigra bőven lett is mit kérdeznem. A szemműtét utáni első hónap egyre szabadabban telt, de persze nem múlhatott el bonyodalom nélkül!

Hány nap volt a leghosszabb idő, hogy nem mostál hajat? A műtét utáni első hétben nagyon oda kell figyelni, hogy véletlenül se menjen víz a szemedbe, így tilos a víz alá bukni. Én úgy vártam a hetedik napi vizsgálatot – lelapult, zsíros hajjal, viszkető fejbőrrel – mint a messiást. Egy harmadik, fiatalabb és készséges orvosnővel találkoztam. Valamivel több vizsgálatot végeztünk már, megállapította, hogy minden rendben megy. És kimondta a legfelemelőbb mondatot, amit abban a helyzetben orvos velem közölhetett: hajat moshat.

Nem fogok hazudni, perverz élvezet volt. Hosszú, mély nyögésekkel és rengeteg habbal. Persze az óvatosság még az első hónapban is javallott, nem is tettem a fejem teljesen soha a víz alá, de a homlokomig legalább lehetett és mennyei volt! Mint böjt után végre az a fini sonka húsvétkor.

A cseppeket továbbra is szedni kellett, még ha másik fajtát is. Az viszont meglepett, hogy változatlanul 3 óránként napi 5-ször. Belegondolva egy folytonos szteroid szintet a szememben egy folytonos adagolás tud leginkább biztosítani, szóval a sokszor kicsi elv, nem kellett volna ledöbbentsen. Az más kérdés, hogy a megvalósítása állított némi kihívás elé.

Kérdeztem is, hogy mi van, ha kések egy adagolással. Valójában nem dől össze a világ, ha egyszer csúszik az ember, a következőnél akkor szaporábban adagol majd. De rendszeresen össze vissza csepegtetni már baj. Emlékszem, anno jót derültem a letölthető Applikáción, ami majd szól, ha cseppentenem kell. Hát kezdtem érteni.

Otthon ugye nem nagy kunszt odafigyelni, hogy három óránként szedni kell, mert egyebet se csináltam egész nap. De munka mellett, ahol másra koncentrálsz, már nem árt. Pár hét után bevittem egy sminktükröt, hogy ne kelljen folyton kijárkálnom a folyosói mosdóba.

A másik faktor, ami okozott párszor mókás perceket, a napszemüveg viselése. Bent már nem kellett hordani. De számtalan esetben exkuzáltam magam utcai árusoknál, hogy nézzék el nekem, szemműtétem volt. Én alapvetően bunkóságnak tartom, ha valaki napszemüvegben beszélget kiszolgáló személyzettel vagy eladókkal, ügyintézőkkel. Kinn a strandon természetesen indokolt, de egy bevásárlóközpont egyik üzletében olyan, mintha úgy beszélnél a kasszáshoz, hogy közben nem nézel oda. Ugyanígy vagyok a mobilozással is – bár ennek vétkébe is estem már.

Pont ekkortájra esett unokabátyám esküvője, ahol a részvételemet kis mértékben befolyásolták ezek a szabályok. Egyrészt szinte minden képen napszemüvegben vagyok, mert hálaégnek gyönyörű nyári esküvőjük volt: napsütés, szabad ég – atya világ a Nairam szabadidőpark mennyire romantikus! Mikor lement a nap, végre levehettem és onnantól azon poénkodtunk, hogy valójában engem pár hete beharapott egy vámpír, azért nem tudok a napra menni nélküle.

Az nem volt akkora érvágás, hogy pár óránként eltűntem cseppenteni, ellenben ébren voltunk annyit, hogy dilemmába estem. Most vagy négy óránként kellett volna cseppentsek, vagy adok egy hatodikat is az érzésnek. Addigra már csak az utóbbi lehetett és nem is lett több. Nagyon kiszáradt, ennyi volt. Vagy csukott szemmel tolom végig az este maradékát, vagy bemondom az unalmast. Mivel szüleim akkor indultak vissza Pestre, így kettőkor hazajöttünk velük. Egy kicsit hamarabb, mintsem leült volna a party, de mentségemre legyen mondva, a gyerekeket előbb fektették!

A legnagyobb parám viszont a jobb szemem volt. Amikor felkeltem a műtőasztalon, de még az egy hetes kontrollon is, azzal láttam élesebben. Az utóbbi pár hétben pedig ez megfordult. A bal tökéletes, ezzel már meg is lennék elégedve, a jobb viszont – mérés híján nem vagyok biztos benne – de vagy visszaromlott, vagy a balhoz viszonyítva annyira elmaradt, hogy romlásnak vélem. Megint problémássá vált kissé az olvasás, úgyhogy változatlanul minden gépet elefántméretű betűkkel bújtam.

Anno felhívták a figyelmem a fokozatos, hónapokon át tartó javulásra, hogy a végleges dioptriaszám majd a negyedéves kontrollon lesz csak megsaccolható. Mégis, az ember nem győz azon agyalni, hogy hátha valamit rosszul csinált.

Két dologgal nyugtattam magam. Azaz három.

Egyrészt mondták, hogy lehet ilyen. Másrészt olvastam több helyen, hogy gyakori, amikor egyik szem látványosan gyorsabban javul a másiknál. Sőt, találtam egy pont az én esetemre illő bejegyzést. Legalább nem vagyok egyedül. Harmadrészt a bal szemem kiváló. Ha rosszul csináltam volna valamit – UV érte a szemem, nem cseppentettem rendesen – akkor az mindkét szememre kihatott volna.

Ez lett hát a fő kérdés, ami az egy hónapos kontroll napján motoszkált bennem. Egészen 10:30-ig. Ekkor érkezett el az ideje a második cseppentésnek aznap. És kifogytam. A bal szemembe épphogy jutott egy kis buborékokkal habosított lötyi. Én ettől már tartottam pár napja, de hát vény nélkül mit van mit tenni? Imádkoztam. És bejött – azazhogy majdnem.

Felhívtam a klinikát, igazából főleg magam megnyugtatására, mert hát mégis mit csinálnának velem, átfaxolnak egy vényt, hogy ebédszünetben kiváltsam? A legmegnyugtatóbb az asszisztens válaszában a hozzáállása volt. Annak az ügyfélszolgálatosnak a rutinos helyzetkezelésével állt hozzám, amiből tök egyértelmű volt, hogy nemhogy első nem vagyok a Nap alatt, de ez valszeg mindennapos. Valljuk be, ez nagyrészt a páciens hibája, ha így alakul. Lehetett volna korábban is szólnom, csak reménykedtem benne, hogy kitart. Na, lényeg a lényeg, ha be tudok menni hamarabb, menjek. Ha nem, akkor majd este hétkor találkozunk.

Este aztán a doktornő is megerősítette egy meleg mosollyal és legyintéssel, hogy nem történt baj. “Legfeljebb szárazabb most a szeme”. Az volt. Viszont állítólag már 100% fölötti a látásom mindkét szemmel. Ezt kicsit szkeptikusan fogadtam, mert elég határozottan tudom előadni a tippjeimet akkor is, ha szemészeti vizsgálaton olvasok számokat. De tény, hogy a mindennapi élethez semmi szükségem már szemüvegre és az a 100% vélhetően nem ugyanaz a kristálytiszta kép, mint ahogy frissen elkészült szemüveggel látja az ember a világot. A legérdekesebb az, hogy mindkét szemmel ugyanannyira tudtam leolvasni a számokat. Ez határozott tippelő hangsúly ide vagy oda, én is éreztem, holott a napi rutinban a bal szemem jobban szuperált.

Emellett megnyugtatásomra bemérték a napszemüvegem, de azon ott áll Gandalf és minden UV-balrognak odadörren: “itt úgysem jutsz át!”. Szal szűr, na. Egy kissé tán túl óvatos kérdésemre is fény derült: a tátongó erkélyajtó most zárt tér vagy utca? Napszemüveg on vagy off? Abban maradtunk, hogy nem kell húsz centiről kifele bámulni bele, de attól, hogy átmegyek a helységen vagy két méterre az ajtótól molyolok, nem kell elsötétítenem a látásom. Ez amúgy király, mert alkonyatkor még napszemüveget viselni egyenlő egy jól kidolgozott farkasvaksággal.

Annyi tudományos hátteret kaptak végezetül az ismereteim, hogy a heggyógyulás jár alapjáraton némi gyulladással. Azt viszont ajánlatos elkerülni, ezért is a szemcsepp, hogy szabályozni tudják a folyamatot. A hegesedés egyenetlensége okozza az ingadozó látásviszonyokat is. Ezt kicsiben már megtapasztaltam az első héten így teljesen hihető és érthető. Úgyhogy izgatottan várom a következő időpontot. Na meg a végső végesleges eredményt. Kiszámoltam, November 26-án jár le a fél év, amíg napszemüveget kell viseljek. Hát ez egy vicces ősznek ígérkezik..

Lézeres szemműtétem elejétől végéig

de miért lézeres szemműtét blog

De miért?

Nem mondhatnám, hogy mindig is tanakodtam volna, hogy egy lézeres szemműtét révén javíttatom a látásomat - azaz közel 6-os dioptriáimat. Mindig is...
látásélesség lézeres szemműtét után blog

Alkalmasság

Az nagy elhatározás után sokan gondolják, hogy lézeres szemműtét esetén a pénz összekuporgatása a kulcskérdés, de van egy másik nagy horderejű...
bürokrácia erdeje blog

Bürokrácia erdeje és Időpont

A lézeres szemműtét nem ott kezdődik, hogy elhatároztad magad. Jó pár teendő akad, amíg eljutsz a műtétig és ez az út olykor keresztülvezet a...
lézeres szemműtét blog előkészítés

Előkészítés

Én ameddig lehet, csak minimálisan foglalkoztam azzal, hogy nekem amúgy lézeres szemműtétem lesz. Jeleztem a várható kiesésemet melóban, tudta a...
prk lézeres szemműtét blog PRK műtét

A műtét

A PRK műtét napján értelemszerűen volt bennem némi ideg. Szerencsére nem sok időm volt foglalkozni vele a lézeres szemműtét előtt, mert már kora...
lézeres szemműtét után blog

A látás – Vámpírélet, avagy az első hét

Először is azt érdemes tudni, hogy a teljes látásélesség visszanyerése hónapokba kerül. Lézeres szemműtét után az nem úgy van, hogy felülsz a...
fájdalom lézeres szemműtét után blog

A fájás – Vámpírélet, avagy az első hét

Elsődlegesen szinte mindenkit az foglalkoztat, hogy mikor lát már rendesen, mikor folytathatja az életét? De előbb utóbb előbukkan az a kérdés is,...
cselekvőképesség lézeres szemműtét után

A micsinálás – Vámpírélet, avagy az első hét

Nem minden kezelésnél bő egy hét a lábadozás. Én viszont PRK-ra mentem, ahol a szem felső hámrétegét a műtét során ugye eltávolítják. Ennek pedig...
szemműtét utáni első hónap

Első hónap

Az egy hetes kontroll és tíz nap otthoni lábadozás után visszapottyantottak a munka világába. Legközelebb a műtét után egy hónapra találkoztam...
prk lézeres szemműtét fél éves kontroll

Fél éves kontroll

First world problems Most már több, mint fél éve, hogy megvolt a szemműtét. Elvileg ennyi időre van szükség, hogy a lézeres heg begyógyuljon. A PRK...
lézeres szemműtét GYIK

Lézeres szemműtét GYIK – vagy amit tudni akartatok

Ti kérdeztétek Amióta megműttettem a szemem és kitettem az első néhány posztot, többen is megkerestek az ismeretségi körömből pár infóért, hogy...

Van még ott, ahonnan ez jött!

szerelés - horgász szótár értetlen asszonyoknak

Szerelés

Ha már megvolt a nagybevásárlás és minden motyót a műveleti területre szállított, a horgász újabb szakzsargon-csokrot ránt elő a köpönyegéből. A...
felmondani okosan

Felmondani okosan

Mit ne csinálj! A felmondás időzítése, előkészítése már már olyan hosszas, várakozással teli folyamat, mint egy esküvőszervezés. Csak amikor...

Észt utinapló: odaút

Az odaút már nyaralás? Háát, hozzállás kérdése végül is. Mert, hogy is kezdődik egy odaút? Ferihegyhez képest a reggel fél nyolckor heringekként...
Vodku fiai intimkoncert blog

Intimkoncert – Vodku Fiai

Azt már régóta tudom, hogy a Vodku fiai sosem kezdenek időben és mindig kisebb helyen játszanak, mint ahova az érdeklődők beférnének. Ennek ellenére...

Vérprés, alias vördpressz

Blogolni általában grafomán emberek akarnak. Ujjbegyeimben már nekem is pattanásig feszült a kicsordulni vágyó kreativitás.Nekiestem. Kellett honlap. Kellett szerver. Aztán wordpress. Meg sablon....

Homok, bicaj, Pärnu

Miután a keleti oldalt kellően szemrevételeztük, az irányt nyugatnak vettük a strandjáról híres Pärnu felé. Itt az igazi homokos beach feeling mellett a biciklis városnézés hangulatának is adóztunk....

Miként fajzik el az ízlés?

Egy bizonyos idő távlatából - ne firtassuk, pontosan mennyi - mosolyogtató visszatekinteni az ember kedvenc zenéire. Általában kirajzolódik egy fejlődési görbe, miként fajzik el az ízlés egyre...

Halfélék

A horgászrajongó, ha kedvelt sportjától mesél, előbb utóbb átvált egy olyan szaknyelvre, ami sajátos keveréke az angolból magyarosított és a népnyelv szülte frappánsan bohókás kifejezéseknek. Laikus...

Hands of Gold / Marék Arany

Most azon gondolkodom, ki fogok-e fogyni Trónok Harca dalokból, mire vége az évadnak? Amennyi rajongói szerzemény terjeng odakint, azt hiszem, inkább az én eltökéltségemen múlik, arról meg nem...
Spread the love

Előző bejegyzés

Következő bejegyzés

Hozzászólás írása

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .