Oldal kiválasztása

Intimkoncert – Vodku Fiai

Azt már régóta tudom, hogy a Vodku fiai sosem kezdenek időben és mindig kisebb helyen játszanak, mint ahova az érdeklődők beférnének. Ennek ellenére én lógnék a csillárról is, és spec anti-dohányos létemre ez az a hangulatú koncert, amihez azt mondom, illene a cigarettafüst. Cseh Tamás dalok pincekocsmákban.

Tudtam, hogy a kiírt kezdés előtt fél órával már talán késő is odaérni egy Vodku fiai koncertre, de egy órával korábban indultunk és nem hajtott a késéstudat. Csak ráérősen. Beültünk kajálni, sétáltunk egy megállót, kicsit bolyongtunk a belvárosban, és pöccre kilencre értünk csak oda. Na addigra már örültél, ha átjutottál a küszöbön. Szegény emberem nézett is rám visszafogottan, hogy ehhez én akkor most mennyire is ragaszkodom, mert ő azzal a lendülettel fordulna ki az ajtón, hogy meglátta. Tény, hogy a pult előtt hömpölygő néptömeg a reggeli csúcsban metróba préselődő emberáradatra hajazott, de néhány lényegi különbség azért szemet szúrt. Egyik se ideges. És “van sör”, ahogy a csapos az est folyamán oly sokszor emlékeztette kurjantásaival a vendégsereget.

Megegyeztünk abban, hogy na akkor legyen nekünk saját privát sörünk a kezünkbe, amíg elfogy, csak kiderül, van-e értelme várni? Péntek tizenharmadika pedig határozottan felelt a ki nem mondott kérdésre: elment az áram. Ez egy pincekocsmában látványos dolog.

Nem égett a villany, nem szólt rádió, nem ment a szellőztetés.

“Sör van!”

Maradtunk. Mivel a raktár, a WC bejárat és az egyetlen fogas Bermuda háromszögében húztuk meg magunkat, a fénytelenség legtöbb kabaréelemét élesben kaptuk el. Mikor két csávó nagy lendülettel benyit a Resident Evil hangulatú mélysötét WCbe és visszahőkölnek a kiáramló fekete aurától. Aztán a hólyag feszítése tettre sarkallván őket, mobilfénnyel bemerészkedtek a piszoárokig. Most vagy egyik brunyál, amíg a másik világít vagy félkézzel locsolnak, fél kézzel fényszóróznak. Tudom, van olyan erős fénye egy egy ilyen telónak, hogy lefekteted a mosdókagylóra és bevilágítja mind a háromszor öt métert, de azt nem olyan szórakoztató elképzelni.

Volt az a srác, aki nagyon öntudatosan elindult, majd a WC ajtónál beleütközött egy sokadik sör után nem könnyen fejthető logikai feladványba. Férfi piktogramm az ajtón, alatta ráragasztaott A4-es spirálfüzetes papíron a kiírás: “lányoknak is”. Keze a kilincsen, bizonytalan tekintete elkóborolt. Megsajnáltuk. Igen, az az. Boldogan benyitott. És ő is hátrahőkölt.

Volt egy nagyon határozott lány, lovagja épphogy nyomában tudott maradni. Határozottsága megtört a sötétség zátonyán. Lendületesen kitárta az ajtót, meghökkent, majd bezárta. Körbenézett, újra kitárta. Még mindig sötét volt. Ő továbbra is tanácstalan. Lovagja színtiszta romantikától vezetve elővette öngyújtóját és segítőkészen a lány elé nyújtva világított vele. Azt hiszem, bementek végül. Tegyük fel, hogy pisilni.

“Sör még van!”

De fény nincs. Közben két csapolás között állandó jelleggel ment a tájékoztatás, az egész Király utca vonalán bemondta az unalmast egy kábel. Egy óra alatt a vészkijárat jelei is kialudtak, eddig bírta. A zenekar tagjai türelmesen, kissé aggodalmasan várakoztak: dohányoztak és ittak. Egy koncerthez hangosítás meg levegő, azért nem ártana.

“Megjöttek a villanyszerelők! Tapsoljuk meg őket!”

A színpadra érkező ELMŰsök ovációval lépték át a küszöböt. Többet én felőlük nem hallottam. Aztán jött a nagy bejelentés, hogy ha negyed tizenegyig nem jön vissza az áram, akkor a koncertet napoljuk. A hírre újabbak kezdtek haza szállingózni, a pultnál ücsörgő énekes barátian köszönt el tőlük: “Jó volt, ugye? Egy hamis hang nem volt az egészben!”. Nevettek, majd a következőn, Istikém, vállon veregették és mentek is. Na az ő első soros asztalukat sebtiben becápáztuk. Az én kommandós skilltáram élén áll, hogy kicsi vagyok és agresszív. Tehát én megyek előre, behatolok, ha van hely, lefoglalom és mobilon riasztom az emberem.

Ültünk. Előttünk sör.

“Van sör!”

Nincs világítás, minden körasztalon mécsesfény. Meleg, kitartó közönség, és akkor azt mondják nekünk a Vodku fiai, hogy na emberek, hogy ne lettlégyen hiába az estétek, hangosítás nélkül lenyomunk nektek pár dalt. A bejelentésnek volt sikere. Asztalok, székek csúsztak, lejöttek a színpadról, sebtiben csináltunk nekik a terem közepén helyet. Egy korsó a radiátorra, egy hegedű az asztalra és egy utolsó figyelmeztetés: “mostantól az a szabály, hogy aki a légszomjtól és a melegtől elájul, azt a társai kiviszik levegőzni”. “Sör még van!” És zenéltek.

Három számnak indult, azt hiszem öt lett belőle. Ott voltunk harminc, negyvenen talán, bepréselődve egy belvárosi, tök sötét pincekocsmába, ahol szellőzés és hangosítás nélkül, gyertyafény övezte intimitásban közénk ülve szólt a zene és mind a negyven ember az első betűtől az utolsóig együtt énekelt. “Maradunk itten. Maradunk itt. Maradunk.”

Van még ott, ahonnan ez jött!

halfajták

Halfélék

A horgászrajongó, ha kedvelt sportjától mesél, előbb utóbb átvált egy olyan szaknyelvre, ami sajátos keveréke az angolból magyarosított és a...
vallalkozas-inditasa-tanacsok

10 tanács, amit senki sem említ kezdő vállalkozás indításakor

Íme 10 vállalkozás indításakor megfontolandó tanács, amik felett akkor is könnyű átsiklani, ha történetesen láttál már Katás vállalkozót közelről teljes életnagyságban.

Spread the love
Pärnu strand

Homok, bicaj, Pärnu

Miután a keleti oldalt kellően szemrevételeztük, az irányt nyugatnak vettük a strandjáról híres Pärnu felé. Itt az igazi homokos beach feeling...

Vezetés alapok

Nem nagyon volt nekem gondolatom arról, hogy mennyire tudom majd elsőre ezt a feladatot abszolválni, mennyire vagyok őstehetség vagy egyenesen...

12 dolog, amit az ügyfélszolgálatos szeretné, hogy tudj

A multinacionális szolgáltatók napjainkra már igencsak közismert velejárója az ügyfélszolgálat. Az ügyfélszolgálat pedig tipikusan az a pszichológiai kísérletre hajazó mesterséges közeg, ahol...

Kamu válaszok KRESZ kérdésekre I

Felnőtt fejjel végre szembenéztem a ténnyel, hogy kéne egy jogsi. Alapvetően nem vonz a vezetés, de alapvetően a metrózás se vonz, mégis csinálom. Úgyhogy túlestem egy intenzív tanfolyamon és...

A látás – Vámpírélet, avagy az első hét

A látás lézeres szemműtét után nem úgy alakul, hogy felülsz a műtőasztalon és onnantól röntgen szemed van. Azonnal érzed a javulást persze, de a végleges látásélesség elérése hetek alatt áll csak be. Hosszú az út odáig, aminek az első hét napja bizony azzal telik, hogy napszemüvegben mászkálsz még a slozira is.

Spread the love

Bürokrácia erdeje és Időpont

A lézeres szemműtét nem ott kezdődik, hogy elhatároztad magad. Jó pár teendő akad, amíg eljutsz a műtétig és ez az út olykor keresztülvezet a bürokrácia idegpróbáló erdején. Kell tőke, kell egy jó klinika, kell egy sikeres alkalmassági vizsga és türelem, türelem, na meg lankadatlan elszántság. Én a következőképpen jártam..

Spread the love

Vérprés, alias vördpressz

Blogolni általában grafomán emberek akarnak. Ujjbegyeimben már nekem is pattanásig feszült a kicsordulni vágyó kreativitás.Nekiestem. Kellett honlap. Kellett szerver. Aztán wordpress. Meg sablon....
Spread the love

Következő bejegyzés

Hozzászólás írása

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .