Miként fajzik el az ízlés?

Egy bizonyos idő távlatából – ne firtassuk, pontosan mennyi – mosolyogtató visszatekinteni az ember kedvenc zenéire. Általában kirajzolódik egy fejlődési görbe, miként fajzik el az ízlés egyre jobban. Ezt a részt tíz évvel ezelőtt kellett volna megírnom, amikor divat volt újabb és újabb közösségi oldalakra beregisztrálni. Én azt rettenetesen élveztem. Az egyiknél, asszem a myspace volt, gyártottam egy gif-et háttérnek, ahol itt ott amott adott időközönként a sötétből előjön kezemben egy mécses, arcom a mécses fényében, szemem a mécses fényében. Jól kidolgozott boszorkány tematika irodalmi szárnyalású bemutatkozó szöveggel – angolul! A myspace azóta érthetetlen okokból eltüntette. Viszont a régi zajlik (eredeti nevén diáksziget) profilom még megvan és telis teli van csodákkal!

blog rólam zajlik.hu profil

Kezdésnek, én azt mondom, járjuk körbe az első randis témákat.

HOL LAKSZ? Budapesten, 11. ker. Ott is nőttem fel és ne merj “lepöstizni”! Én budai vagyok.

VAN TESÓD? Nincs, egyke vagyok. Kérlek, ne sóhajts minden tudón.

KUTYA VAGY MACSKA? Most macska, mert kutyát lakásba nyolc órás munka mellett nem vállalunk. De amúgy mindegy, csak legyen egyénisége.

HOL DOLGOZOL? A munkahelyemen.

MILYEN ZENÉKET SZERETSZ?

Helyezd magad kényelembe, mert ez el fog tartani egy darabig..

A kilencvenes években még a rádióból vettük fel kazettán a kedvenc számainkat. Én baromi büszke voltam magamra, hogy a mix-emen az Nsync (így írják egyáltalán?) Bye Bye Bye c. számát két részletben vettem fel és senki meg nem mondta volna, hol van a vágás. Pedig így eggyel többször volt refrén az én verziómban. Az összesen hárommal több, mint szükséges. Na, az ilyen kazik között ott volt az osztály menő lányainak a válogatása is. A kilencvenes évek populáris zenéje annyiban hagyta nyomát rajtam, hogy nosztalgiával gondolok a Destinys Childra és vonzódom a többszólamú énekekért.

Ehhez a vonalhoz azonban ideje korán hűtlen lettem. Jött a rock-musical korszak: JC Szupersztár, István a Király, Képzelt riport. Egy ideig próbáltam megszeretni a Hairt, de túl lágynak éreztem. Egy ideig próbáltam megszeretni minden musicalt, de nem bírtam az ócska szöveg – arcomat leolvasztó érzelemhullám disszonanciáját. Ezt ma se bírom.

Eddig csak határán táncoltam a meg nem értettségnek, de aztán jött a metál. Kérdezték párszor anno, hogy “Bori, te ilyen rokker vagy?”. Akkor vagy ráhagytad, vagy előhúztál a zsebedből egy power point prezentációt az épp aktuális nagy kedvenc progresszív szimfonikus lovagmetál elhelyezkedéséről a metálfa ágain.

Olykor megpróbáltam gótnak öltözni. Temérdek fotóm van, ahol serdülő testünk változásait feketére vakolt szemmel, sötétebbnél sötét csipkefűzőkben dolgozzuk fel faarccal pózolva a fényképezőnek. Két kép közt meg szakadtunk a röhögéstől. De gótnak öltözni macerás és nem erre az éghajlatra való. Egy dologhoz maradtam sokáig hű: életem első és egyetlen acélbetétes bakancsához. Piros. Bejárta a Budai hegyeket. És még mindig meg van valahol.

Miként fajzik el az ízlés?

Fesztiváloztunk, koncertekre jártunk, feketébe öltözve ittuk a teát a Vörös Oroszlánban meg a Siriusban mélyebbnél mélyebb beszélgetésekbe bonyolódva. Ekkor még mindig meg volt rá a sansz, hogy valahol, valamikor csak szembefutsz valakivel, aki tudja, érti, mit jelent a Blind Guardian.

A folk-metál-ra már nem volt ilyen mentség. Eljött az a pillanat, amikor a bandák, akiket hallgattam nagyrészt németül énekeltek középkori dalokat entweder részeg bárdnak oder hippi elfnek képzelve magukat és már egyiket se jelölhettem kedvencemnek a diáksziget.hu-n, mert nem volt hozzájuk adatlap.

Aztán rájöttem, hogy a három gitár, háromszoros élvezet elvét meg tudom cáfolni. Puritánul  akusztikus kísérettel kicsalogatni a lelket az igazán mesteri. Lehetőleg pogány hangzásvilággal. Itt kezdtem az ízlés olyan pókháló szőtte sarkaiban tapogatózni, hogy ezeket már letölteni se lehet. Ezért a kifinomult ízlésért úgymond, meg kell fizetni és négy mondat alatt nem tudok arra a kérdésre válaszolni, hogy milyen zenét szeretsz.

Most visszatekintek a gyerekkoromra és látom, én már akkor is ezen az úton jártam. Kis vakondot gyerekként nem szerettem és kövezzetek meg, de a Kacsameséket és a Balu kapitányt se. A Jamie és a csodalámpa valójában Sci-fi és az se jött be. A Hupikék Törpikék, Gumimacik, az már igen! Van bennük varázsló, sárkány, lovagvár és ha jól megnézzük a törpök illetve a macik valójában törzsi kultúrában élnek. Ugyanilyen egyértelmű választás ennyi év távlatából a Süsü a sárkány. Végighallgattátok valaha a főcímzenét a végén? A Süsü a sárkány kemény mese! Olyan gitár riff van benne korához képest, hogy az már majdnem lovagmetál.

Van még ott, ahonnan ez jött!

hallal-pozolni-szexi_main

Hallal pózolni szexi? Avagy mit üzenhet neked, ha egy pasi hallal fotózkodik?

Nem véletlen, hogy a hal sosem került az egyéjszakás kalandok tematikájába. Mégis, ha kicsit mélyebbre tekintesz, mint a nyálkás pikkely, megtudhatsz pár dolgot a horgász lelkivilágáról is.

Spread the love
jogsi 30+ kresz vizsga

A KRESZ vizsga KLASSZ vizsga

Sok szempontból nem hozom a sztereotip kislány jellemzőket, de ebben speciel pont tankönyvi eset vagyok: engem nem érdekel az autó. Amikor gimiben a...
prk lézeres szemműtét blog PRK műtét

A műtét

A lézeres szemműtét napján értelemszerűen volt bennem némi ideg, de szerencsére nem sok időm volt foglalkozni vele. Reggelre is megvolt a menetrend, a váróban meg gyakorlatilag elkapott a jól olajozott rendszer gépszíja és mire felocsúdtam, már átléptem az előkészítő ajtaját és felfektetve vártam a műtőasztalon.

Spread the love

Suur Tõll és Piret

Saaremaa szigete Észtország nyugati felén a Balti tengeren fekszik. Az amúgy is 60%ban erdő borította ország ezen szegletében ehhez képest is...

Tallinn: orosz pizzázó és Depeche Mode bár

Lassan kénytelen kelletlen gondolnunk kellett a hazaútra is, így két éjszaka után ismét Tallinn felé vettük az irányt. Tallinn nem marad el más fővárosoktól nemzetköziségében és a maga nemében...

Kiipsaare világítótorony

Eltartott egy darabig, amíg felszedegettük az állunkat a földről, de végül csak elfoglaltuk a szállást és beájultunk aludni. Három kör szauna után. Másnap semmit sem elsietve vágtunk neki az útnak...

Suur Tõll és Piret

Saaremaa szigete Észtország nyugati felén a Balti tengeren fekszik. Az amúgy is 60%ban erdő borította ország ezen szegletében ehhez képest is túlteng a természet. A sziget őrzői Suur Tõll és Piret...

A KRESZ vizsga KLASSZ vizsga

Sok szempontból nem hozom a sztereotip kislány jellemzőket, de ebben speciel pont tankönyvi eset vagyok: engem nem érdekel az autó. Amikor gimiben a társaim jogsit csináltak én még egy nyelvvizsgát...

Homok, bicaj, Pärnu

Miután a keleti oldalt kellően szemrevételeztük, az irányt nyugatnak vettük a strandjáról híres Pärnu felé. Itt az igazi homokos beach feeling mellett a biciklis városnézés hangulatának is adóztunk....
Spread the love

Előző bejegyzés

Következő bejegyzés

Hozzászólás írása

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .