Évkezdő küzdősportok

Kikapcsolódás az egész családnak

Az Új év első hetében az embernek még több energiája van. Kezd elmúlni a bejglikóma, már nem zabálunk reggeltől estig, viszont a meló se csapolta le senki energiáit a nulláig. Ezt kihasználván aktív kikapcsolódásoknak adózva rá kellett ébredjek, mennyi párhuzamot is mutat a köztéri korcsolyapálya és a pankrátor ring.

Pankrátor mérkőzésre a HCW jóvoltából jutottunk – szigorúan nézőként – amivel kapcsolatban voltak némi fenntartásaim. Az emberben ugyanis él egy olyan kép, hogy a pankráció brutális, szuperhősnek öltözött emberek állatias kivetkőzése minden emberségükből, ahol az első sorba azok ülnek, akik véresen eszik a palacsintát és szuvenírként elesett harcosok zápfogait gyűjtik a derékövükre.

Ehhez képest családos metál arcok képezték a közönség felét, s ím, az első párhuzam: a pankráció, mint a korcsolya, családi kikapcsolódás is lehet. Engem az elektromos gitárok andalító húrtépése azonnal akklimatizált, aztán szépen megkerestük a helyünket, kulturáltan beszélgettünk egymás közt. Egyszer próbáltam csak a merch shoppot ruhatárnak nézni és fegyelmezett várakozóként vagy tíz percen át a pólókat csodáltam, míg rá nem kellett ébredjek, hogy kurvára nem akarja senki elkérni a karomban szorongatott két kabátot.

Valós és lelki pofonok

Maga a pankráció egy szűk óra múlva kezdetét vette, felkonffal, bíróval, arcoskodással, öt-hat menettel annak rendje s módja szerint. És adom, tényleg nem csak a bunyóról szól. Egyrészt a bunyó is élvezhető mindennemű vérszomj nélkül az ember lelkében, mert – ha lehet ilyet mondani – a pankrátorok kulturáltan bunyóznak. Emellett a pankrációban sem az a lényeg, hogy egymást péppé verjék (pont, mint a korcsolyában! Ugye, hogy nem is lesz ez a témakötés olyan erőltetett?). A lényeg sokkal inkább az, hogy minél látványosabb, fordulatosabb előadást kerekítsenek. Én így műfajában a cirkuszhoz közelebb állónak érzem, mint a ketrecharchoz.

Másfelől itt nem csak részben koreografált bunyó, de dramaturgia is van, ami azt jelenti, hogy bizonyos szinten kidolgozott karakterek, kapcsolatrendszerek, érdekszférák és motivációk is hatják át a hézagos történetet. És a férfiak most ugorjanak a következő bekezdésre inkább, menjenek le megnézni a kocsi olajszintjét, vagy hozzanak egy gyógysört. Mert ami a csajoknál a szappanopera, szerintem pasiknál az a pankráció.

Van csalódás, küszködés, váratlan segítség, és dráma, ó de még milyen pörrgőrugásba oltott dráma! A feltörekvő fiatal tehetség megküzd az öreg mester hőn áhított tiszteletéért, s a szívszorító kézfogás után épphogy saját lábán el tudja hagyni a ringet. A címvédő lovagpáros visszaveri a becstelen kihívókat. A beképzelt ifjú tehetség ellen hiába is próbálkoznak, fölényesen nyer és nyer, miközben a közönség képébe röhög. Hiába, a tehetség alázattal nem minden esetben párosul.

A pálya ördögei

A korcsolyázást ennél talán egyszerűbb magunk elé idézni, mert senkinek nem kell bemutatnom. Annyiban azonban mégis jobban behatárolnám a történetet, hogy mi egy napos vasárnap délután döntöttünk úgy, hogy korcsolyázni megyünk ingyen az Allee mellé, aminek talán nem meglepő velejárója, hogy dugig volt a hely. Nekem nem lévén korcsolyám, bérelnem kellett, s a gyerekzsivajban meg találtam kérdezni a kiszolgálót, hogy „az osztály most jön, vagy most megy?” ”Miféle osztály? Ezek mind külön jöttek.”

Ez azt jelenti, hogy az ide oda zsibongó gyerekhad folytonos, kiszámíthatatlan veszélyhelyzetekkel nehezítette a kikapcsolódást. Azokban a szituációkban, ahol leginkább elvárható, hogy elessenek, rendre talpon maradnak, majd összecsuklanak egy üres, egyenes szakaszon. Megállni egyik sem tud, s ezáltal az a hangos dörrenés, mely a pankrátorok földre érkeztekor rezegteti meg a ringpadlót, ugyanúgy fellelhető a korcsolyapályán, mikor kisgyerekek a korlátnak ütközve végeznek tervszerű „megállást”.

Mindig minden korcsolyapályán van egy-két ember, aki túl profi. Akiről nem érted, miért nyomorítja meg magát egy húsz méter hosszú pályával és öt négyzetméterre négy embernyi népsűrűséggel. Vannak a tipegő felnőttek, akik sose tudtak rendesen korcsolyázni, csak szeretnek közösségbe járni. Hasonló sebességgel száguldoznak a gyerekeiket korcsolyázni tanító szülők és azok a nagy öregek, kiknek egyensúlya megkopott már kissé. Köztük oda nem figyelve évődnek a szerelmespárok. És akkor vannak a gyerekek.

korcsolyázó gyerekek

A korcsolyázó gyerekek altípusai

 • A száguldás megszállottja
  Ő az a profi, csak miniben. Aki úgy fut rá a jégre, hogy nem veszít lendületet, minden domino helyzetet a sebesség további növelésével old meg és akkor sem esik el, amikor háromszáznegyven fokos fordulatot véve csúszik át egy idegen terpesze alatt.
 • A szelfikirálylányok
  Párosával járnak, rózsaszín vagy Hello Kittys fülvédőben, elzásan befont hajjal, és általában jellemző, hogy a metálezüst vagy rose gold kabátjuk kiválasztásában több energia fekszik, mint abban, hogy korcsolyzzanak. Sebességük minimális, leginkább kézen fogva tipegnek, akárha magassarkú koriban járkálnának, vagy szelfihez pózolnak az út kellős közepén.
 • A meg nem értett
  Ő az, aki a korizást egyáltalán nem élvezi. Ellenben a felkaristolt jégkásába csillaghajót tervezni annál inkább. Szülőjének nem kis munkája, ha a gyerek ugyanannyi ép ujjal távozik a pályáról, mint ahánnyal érkezett.
 • BFFs – a legjobb örök barátok
  Itt a demokrácia szelleme hat át mindent. Párosával, olykor kézen fogva koriznak, leginkább a korcsolya oktatásában használatos piros vázat tologatják örök egyetértésben. „Most menjünk erre!”
 • A mérnök
  Őt sem érdekli a korcsolya. Őt a piros váz érdekli. A piros váz, ahogy megfelelő erőbeadással haladása elér egy tartható sebességet és kotorja a pálya felszínére gyűlt jégkását. Ő az, aki sokkal boldogabb lenne azzal a nagy kotrólapáttal, amivel óránként letisztogatják a pályát.
 • A rettegő
  Van az a kislány, akinek apja feltétlenül bizonyítani szeretné, hogy a korcsolyázás jó dolog, annak ellenére, hogy a gyerek úgy markolja a hozzá legközelebb eső lábszárat, mint víziszonyos macska az alkarvédőt, mikor a víz fölé tartják. Mindkettejük érdekében reméled, hogy rövid lesz a tél.

Van még ott, ahonnan ez jött!

halfajták

Halfélék

A horgászrajongó, ha kedvelt sportjától mesél, előbb utóbb átvált egy olyan szaknyelvre, ami sajátos keveréke az angolból magyarosított és a...
Hands of Gold magyarul

Hands of Gold / Marék Arany

Most azon gondolkodom, ki fogok-e fogyni Trónok Harca dalokból, mire vége az évadnak? Amennyi rajongói szerzemény terjeng odakint, azt hiszem,...
lézeres szemműtét blog előkészítés

Előkészítés

Én ameddig lehet, csak minimálisan foglalkoztam azzal, hogy tulajdonképpen nekem lesz egy lézeres szemműtétem. Jeleztem a várható kiesésemet melóban, tudta a család, emberem kipárnázta a vállát, hogy legyen nekem támaszom, de ameddig lehet én nem akartam belegondolni. Mert izgultam ám rendesen a műtét előtt.

Spread the love
vezetés stresszesen

Vezetés stresszesen

Stresszforrások Amíg az ember életében először kikerül forgalomba, felvált négyesig, felismeri élete első főútvonalát és megtapasztalja az országúti...

Első hónap

Az egy hetes kontroll és tíz nap otthoni lábadozás után visszapottyantottak a munka világába. Legközelebb a műtét után egy hónapra találkoztam orvossal, és addigra bőven lett is mit kérdeznem. A...

Intimkoncert – Vodku Fiai

Azt már régóta tudom, hogy a Vodku fiai sosem kezdenek időben és mindig kisebb helyen játszanak, mint ahova az érdeklődők beférnének. Ennek ellenére én lógnék a csillárról is, és spec anti-dohányos...

Vérprés, alias vördpressz

Blogolni általában grafomán emberek akarnak. Ujjbegyeimben már nekem is pattanásig feszült a kicsordulni vágyó kreativitás.Nekiestem. Kellett honlap. Kellett szerver. Aztán wordpress. Meg sablon....

A tenger mélyén mindig nyár van / There’s always summer under the sea

Ez a dal egy kissé méltatlanul elfeledve maradt hátra valahol az ötödik évad tájékán és még ott se hangzott el egyben: Shireen dala, avagy A tenger mélyén mindig nyár van. Magyar fordítása, ha úgy...

Hallal pózolni szexi? Avagy mit üzenhet neked, ha egy pasi hallal fotózkodik?

Nem véletlen, hogy a hal sosem került az egyéjszakás kalandok tematikájába. Mégis, ha kicsit mélyebbre tekintesz, mint a nyálkás pikkely, megtudhatsz pár dolgot a horgász lelkivilágáról is.

Spread the love
Spread the love

Előző bejegyzés

Következő bejegyzés