Oldal kiválasztása

10 tanács, amit senki sem említ kezdő vállalkozás indításakor

Végre elhatároztad és most Kata vállalkozás indítása van orrba-szájba?

Jó, persze, lehet, még csak kacérkodsz vele. Minden munkavállaló életében akad legalább egy olyan gyönge pillanat, amikor eljátszik a gondolattal. Milyen lenne egy egyéni vállalkozás indítása másodállásban? Milyen lenne otthagyni az egészet és a nyolcadik emeletei lakásban hintaszékeket faragni? Vagy horgolt lakásdekorációkkal járni kézműves vásárokra és mindenféle dizájner eseményekre (hiszünk benne, hogy lesz még ilyen, ugye)?

Nos, ha ezek a gondolatok addig gyötörtek, míg valóban el nem határoztad magad, akkor vélhetően tájékozódni szeretnél. Biztos vagyok benne, hogy tele vagy vállalkozás ötletekkel, és találsz a segítségem nélkül is online forrást, ahonnan megtudhatod, hogy is zajlik az egyéni vállalkozás indítása 2021-ben. Vannak azonban olyan velejárói is a vállalkozói létformának, amire akkor sem biztos, hogy fel tudsz készülni, ha a családodban, közvetlen baráti környezetedben igenis láttál már Katás vállalkozót közelről teljes életnagyságban. Íme tehát 10 megfontolandó tény és tanács, amik felett ugyan könnyű átsiklani, de magadnak teszel szívességet, ha legalább egyet közülük megszívlelsz.

 

1. Tapasztald meg a másik oldalt. Hasznos lesz még.

Lehet, neked már az oviban is vállalkozó volt a jeled, de az is lehet, hogy húsz évesen újdonságként ért, hogy van élet az irodán kívül. Akárhogy is, hidd el, hasznodra lesz, ha pár izzadtságcseppet klasszikus alkalmazottként is elhullajtasz az életben. Hisz adhat neked az a munkahely kiváló szaktudást, amivel önállóan is belevághatsz egy tanácsadásba. Adhat neked olyan kapcsolati tőkét, amivel aztán pikkpakk felépíted a magad kis birodalmát.

Leendő vállalkozók életében azért mégis az a gyakoribb, amikor egy kilátástalan húsdarálóban találod magad alulfizetett, túlterhelt munkavállalóként, és monoton éveken át lelkiismeret furdalás nélkül lopod a gemkapcsokat a 20 perces kávészüneteidben. És most nyisd ki nagyon a füled: még ez is hasznos tapasztalat tud lenni. Miért? Mert motiválni fog, mint ékes ellenpélda. Mert megismered a tűréshatáraid – ne gondold, hogy egyéniben nem teszed majd rendre próbára újra és újra őket.

De ha történetesen szeretted a munkahelyed és más okból váltasz, akkor is kapsz egy hatalmas előnyt ettől az időszaktól: rálátást. Vállalkozóként is gyakran fogsz cégekkel, nagyobb vállalatokkal kapcsolatba kerülni. Hála a saját alkalmazotti tapasztalataidnak, egy szemvillanásból fel fogod ismerni a frusztrált dolgozót, látni fogod, kivel, hogyan beszélj, kinek írj e-mailt ahhoz, hogy juss is egyről a kettőre, hogyan bánj a saját ügyfeleiddel, egyáltalán melyik ügyfél és partner legyen az, akit csípőből nem vállalsz. Nem lesz ismeretlen a mutyizás, sem a nepotizmus. Nem lesznek idegenek a nagyobb szervezetek problémái, a körkörös hivatkozásokkal tarkított döntési rendszerek, a tulajdonosok és sohasem látott főmuftik végzetes és végleges benyögései, amik aztán egy tollvonással feje tetejére állítanak mindent. Egy rossz munkahely is sokat tanít. Olyan kis semmiségeken, hogy potyára dolgoztál egy teljes hónapot, csak gálánsan legyintesz majd vállalkozóként. És aztán ugyanolyan gálánsan ki is számlázod nekik.

2. Az az órabér, amire te elsőre gondolsz kevés.

Talán már volt olyan jóakaród, aki felhívta rá a figyelmed, hogy a vállalkozói órabér a bruttó alkalmazotti órabért kéne fedezze. Nos, igen, de valójában nem. Ezt azért egészítsd még ki minden olyan járulékkal, ami elvárható ehhez a munkához. Cafeteria, egészségpénztár, bérlet vagy a benzinpénz, ebbe a bűvös számba mind beletartozik.

Ha pedig mindezt szépen bruttósítottad, akkor még mindig csak ott tartasz, hogy képes vagy dolgozni. De van mivel? Ha szükséged van alapanyagra, gépekre, azok karbantartására, ezeket szintén finanszíroznod kell. Sutty, írd is hozzá az órabérhez.

Aztán akarsz-e szabadságra menni? És ugyan miből? Még mindig csak annyit számoltál, hogy dolgozni tudj megfelelő eszközökkel. Adj még hozzá ahhoz a számhoz, hogy tudj pihenni is, és még egy keveset, hogy rosszabb napokon, ha ne adj Isten lebetegedsz, ne menj mindennek tetejébe még tönkre is.

Sőt, kapaszkodj meg, ehhez még hozzá kell adnunk. Ugyanis, ha 8 órád van a vállalkozásodra (többet fogsz vele bíbelődni, arra mérget vehetsz, de a példa kedvéért), abból a 8 órából, csak 6-ban fogsz effektíve pénzt keresni. Ó, a maradékban is dolgozol majd. Csak éppen, mint saját magad menedzsere, HR-ese, jogtanácsosa, könyvelője és orvosa. Ebben az időben számlákat állítasz majd ki, szerződéseket írsz, újabb projekteket hajtasz fel, ne adj ég nagytakarítasz a műhelyedben. Csupa olyan dolgot, amit egy alkalmazott helyet megcsinál a cég. Persze te is kiadhatod másnak, de az szintén pénzbe kerül. Ergo, emelj csak azon az órabéren még.

Utolsóként pedig gondoljunk vissza arra a korábban említett kávészünetre. Ne a csúcsteljesítményed alapján kalkuláld ki azt az órabért. Értem én, hogy ha igazán odateszed magad, akkor fél óra alatt felásod a kertet. De nem lehet kertészetet alapozni erre a tempóra, nem tudsz nap, nap után 120%-on pörögni. Kalkuláld bele a kávészünetet a napodba. Talán ne húsz perceset, de azért legyen időd nyugalmasan trónolni az árnyékszéken, ha épp arra van szükség.

Amikor először ránézel majd a végösszegre, lehet, elszégyelled magad, hogy micsoda pofátlan egy órabér ez. De nem az. Mert semmi olyanról nem beszéltünk, amit egy általános alkalmazott ne venne természetesnek.

 

3. Meg kell tanulnod beosztani az idődet

Az órabérhez hasonlóan: mindig adj hozzá még 20%-ot! Az elején szinte semmi sem megy majd rutinból. Nem biztos, hogy kész lesz a munkaasztalod, mikor már muszáj az első megrendelésed kiszabni. Jó ötletnek tartod majd, hogy ebéd előtt még gyorsan facebookot csinálj a vállalkozásodnak, és öt óra múlva pattanásig feszült homlok erekkel szidod majd Zuckerberg összes felmenőjét a kihűlt paprikás krumplid felett. Az első ügyfeledtől el fogsz felejteni vagy öt fontos dolgot megkérdezni. És lesz olyan partnered, akivel nem lehet majd 20 perc alatt megúszni egy rutinkérdést sem.

válallkozói-idő-menedzsment

A vállalkozás bizonyos értelemben egy életfogytig tartó problémamegoldás, és mindig lesz valami krízishelyzet, ami épp matt részeg egyetemista módjára besomfordál a látóteredbe és derült arccal elböffenti magát, hogy szia, de jó újra látni! Ha valami elromlik, láss csodát, csak te vagy, aki megoldhatja. Így, ha átteszik a kocsi szervizidőpontját, akkor nem csak az ebéded csúszik, hanem a projektleadásod, a megbeszélésed, konzekvensen az esti lefekvésed is.

Alkalmanként pedig lesz nálad egyszerre 5 leadási határidőd tegnapra. Ezt nem tudod elkerülni. Mérlegelj, végy egy mély levegőt, újratervezés, és ne kapkodd el pánikolva. Előbb utóbb kialakul egy rutin, és egyre könnyebb lesz. Ez a része legalábbis.

 

4. Nem mindenki fogja érteni és támogatni

Az idő menedzsment már sejteti, hogy néha bizony fogsz éjjel is, és hétvégén is dolgozni. Néha bizony három napon keresztül „eztméggyorsanleadom” üzemmódban pörögsz majd, mint a búgócsiga. A háztartásod többi tagja pedig addig egyre morcosabban szemezik az asztalodon félretolt, és már rothadásnak indult paprikás krumplid testet öltött bűzével, esetleg azzal lesz tele a hócipője, hogy napok óta helyetted viszi különórára a gyereket, intézi a vásárlást, és kerülgeti azt a két tucat alkatrészt, amit csak egy pillanatra raktál le öt napja az előszobában. Ha nem is pont így, az életedben ez egy nagy változás, ki fog hatni a környezetedre, akár akarod, akár nem. Erről elöljáróban érdemes velük szót váltani, de akkor sem lehetnek teljesen felkészülve, mert te se tudhattad pontosan, mibe vágod a fejszéd. Lesz feszkó, legyetek rá felkészülve.

Mindemellett akadnak majd olyanok, akik nem hisznek benned. Még a szeretteid között is akadhat, aki kudarcra ítélt marhaságnak tartja, amit művelsz és jóindulatú vehemenciával pont a Karácsonyi ebéd felett akar közvetlenül az áldomás után lebeszélni erről az ostobaságról. Lesz, aki próbál támogatni, de látod, hogy igazából tele van kételyekkel. Lesz, aki próbálna jó arcot vágni hozzá, de valójában irigy. Lesz, aki lelkesedik, de annyira nem érti, hogy bűdületes hülyeségeket kérdez. Próbáld meg kizárni ezeket az impulzusokat. Az irigység az irigykedő feladata, nem a tiéd, másoknak bizonyítani pedig következetes kitartással tudsz, nem a kétségbeeséssel, vagy dühös kifakadásokkal. Nem kell belemenni a vitákba, hisz úgyis meddők. De nem is kell emiatt összeveszni senkivel. Legyen vészterved – nem csak az ő kedvükért, magad miatt is – tudd, mi az a határ, ahol bedobod a törülközőt, és fektesd le nekik is ezeket a határokat, hogy lássák, van azért egy kerete annak, amiben mozogsz, valami, amit ők is érthetnek, nyomon követhetnek. És dolgozz. A sikered meg fogja nyugtatni a kétkedőket, de ehhez idő kell. Ne tarts emiatt haragot senkivel. Sokak számára egyszerűen ijesztő, amit csinálsz, és aggódnak érted, vagy helyetted ijednek meg. Attól, hogy ezt alkalmasint rosszul fejezik ki, még szerethetnek.

 

5. Készülj fel, hogy te gondoskodsz a munkamennyiségről

Volt már olyan utálatos élményed, hogy csak vetettél egy pillantást az e-mailekre, mielőtt nekikezdtél volna valaminek és 10 frissen beérkezett feladat dörömbölt az ajtódon? Hát ezt még vissza fogod sírni. Mert, amíg gyakorlatot nem szerzel, lesznek olyan napok, amikor hirtelen darabra pontosan tudni fogod, hány kamillavirágzatból főztél teát, annyira ráérsz. Ezt az állapotot mondjuk, többször fogod visszasírni.

túlterhelt-katás

A megrendeléseknek, projekteknek megvan az a szeszélyes szokása, hogy egyáltalán nem egyenletes ütemben érkeznek. Van, hogy a kisujjad nem kell megemelned és annyi felkérés robban be az ajtón, hogy nem győzöd. Aztán ezeknek hirtelen egyszerre lesz vége és malmozol a Karácsonyi szezonig. Amikor is megszakadsz.

A projekteket, megrendeléseket neked kell felkutatnod, vagy neked kell generálnod, attól függően, mit csinálsz. Te vagy saját magad és a portékád marketingese, munkakiközvetítője is, így nem árt némi marketing affinitást magadra szedned. Ne gondold, hogy ez csak egy fellépésből áll, ami vagy meglévő adottság, vagy nem. Sokkal inkább van itt arra szükséged, hogy jól fel tudd mérni a munka részleteit. Mennyi idődbe kerül? Mennyi az anyagköltsége? Mi más szolgáltatást vagy árut társíthatnál még ehhez? Hány más projekted fut mellette, ezek figyelembe vételével mikorra tudod vállalni? Mit kell tudnod ahhoz, hogy elvégezd, mire van szükséged a partnertől? Ehhez mérten kell árat adnod.

De az sem mindegy, kinek küldted az érdeklődést. Mert bizony nem csak arról van szó, hogy a Linkedin vagy insta profilodat addig csinosítgatod, amíg bírod, és majd eláraszt téged a net fizetőképes áradata, hogy felfogadjanak. A hegy nem minden iparágban jön Mohamedhez, néha bizony leveleket kell írni ismeretleneknek, vagy eseményeken kokettálni. És itt csatolnék vissza az órabér számításra: az erre szánt időt is fedeznie kell majd.

 

6. Keríts el egy helyet a munkára

A legtöbb Katás vállalkozónak kezdetben nincs külön ingatlanja, ahol kényelmesen berendez magának egy irodát vagy műhelyt. Nem is feltétlenül kell egy ahhoz, hogy elindulhass ezen az úton. De valamire szükséged van, már csak a pszichológia végett is. Kell egy hely, aminek a puszta látványától beindulnak a vállalkozási hormonjaid. Ez lehet egy rendben tartott asztal a nappaliban, egy elkerített rész a garázsban, kikanyaríthatsz egy szegletet a konyhából is. A lényeg, hogy ne társíts más élményt ehhez a helyhez. Ne az a hely legyen, ahonnan két percenként felpattansz mosogatni, vagy ahol rendszeresen átmasírozik rajtad a fél család. De ne is alakíts ki privát kis zugot, ahol munka címén folyton a telefonodon játszol.

Nem csak ezt a helyet kell szigorúan és komolyan venned és vétetned, de ezt az időt is. Az időbeosztásod nyilván szabadon, a munkád és a magad igényei szerint alakítod ki. De abban az időben aztán nincs pótcselekvés és lacafaca. Munka van. Ha meg nincs munka, akkor munkakeresés van.

 

7. Mostantól még a saját rabszolgahajcsárod is te vagy

Az előbb papoltam a munkahely és -, idő szigorúságáról, és ez egy remek alkalom, hogy kiemeljem a fegyelem fontosságát is. Külső szemmel nézve az egyéni vállalkozás egyik legvonzóbb tulajdonsága a szabadság. Ez a szabadság azonban kimondottan önpusztító lehet, ha nem kezeled kellő fegyelemmel. Ha nem tartod be a határidőket, ha ellébecolod a munkaidődet, ha feléled a tartalékaidat, ha folyton csak tervezgetsz. És ki lesz az, aki rácsap a kezedre, hogy ne pörgesd a facebookot? Te leszel az! Ki lesz az, aki a nyűgös, morcos lényed odaláncolja a munkához, hogy márpedigeztmégmabefejezed? Te leszel! Ki lesz az, aki elvállalja a világ legunalmasabb feladatát, csak mert, baromi jól fizet? Bizony, hogy te! Nem a klasszikus munkaidő bűvös 8-tól 5-ig mantrája, nem a főnök látványára gyorsan beütött ALT+TAB, nem a sorban álló kuncsaftok, akiktől nem tudsz WC-re se kimenni. Egyes egyedül te leszel ott, hogy rávedd magad.

fegyelem-a-katás-vállalkozó

Te leszel a saját köcsög főnököd, de te leszel saját magad ombudsmanja is. Azt is neked kell felmérned, hogy mikor van szükséged egy szünetre. Mikor van itt az ideje árat emelni? Te fogod leszervezni a találkozókat, te üzemeled be az informatikát, te tartod karban a gépeidet, te rendeled meg az utánpótlást. Emellett persze te írod meg a szerződéseket, te állítod ki a számlákat, te csinálod az adóbevallást is. A KATA bevallás ráadásul Február végén esedékes, és bezony, nem csinálja meg állambácsi helyetted.

Éppen ezért a Katázás önálló jellemet kíván. Ha szétszórt vagy, még mindig életképesebb – bár hektikus és kapkodó – vállalkozó lehetsz, mint az, aki nem tud mit kezdeni a döntéshelyzetekkel és inkább kerüli a konfliktusokat.

 

8. Ér örülni a kis dolgoknak

Amikor az első szerény kis eredményeiddel villogsz a családnak, nem biztos, hogy őszintén át tudják majd érezni, hogy az a 100 követő, vagy az első megrendelés a megyén kívülről, miért akkora szám. De ez nem jelenti, hogy semmiség volna. Mindenki nulláról kezdi, és igenis ér a kis sikereknek örülnöd. Kezdetben aprók lesznek a mérföldkövek, hiszen évekig tart felfuttatnod magad. Ez így van rendjén. Ha úgy állnál hozzá, hogy majd örülök, ha tízmillióra jegyzik a márkanevem, akkor könnyen lehet, hogy mogorva, lótlan sótlan vénemberként/vénasszonyként fogsz legközelebb mosolyogni, és addigra már nem is emlékszel, hogyan kell.

Kész a munkaasztalod? Hurrá! Megrendelted végre azt a kimondhatatlanul hosszú német nevű esztergagépet, amiről az egész családban te tudod egyedül, mire való? Hurrá! Kitakarítottad a pincét, ahol a műhelyed lesz? Megjött az első céges megrendelésed? Megírtad a 200-ik oldalt? Először jött ki a vállalkozásod nullszaldósra?

Örülj minden kis fityfenének nyugodtan, jót tesz az egészségnek!

 

9. Nem minden munka küldetés és ez nem szégyen

Ezt bárki meg tudná csinálni? Lehet. De te csináltad meg!

Sok vállalkozási ötlet olyan, hogy igen, bárki megcsinálhatta volna. Végül is bárki vehette volna a fáradtságot, hogy berendelje azt az adag lécet és összerakjon belőle egy hintaszéket. Bárki vehette volna a fáradtságot, hogy fél éven keresztül minden nap posztoljon valamit, amíg végül meg nem lett az ezredik követő is. Bárki megtehette volna. De te tetted meg, a valaki.

A vállalkozás nem mindig olyan fennkölt és kivételes feladatokat rejt, amiket csak a te Istenadta tehetséged képes megoldani.

világmegváltó-küldetés

Az, hogy egy hótegyszerű megbízást szinte bárki megcsinálhatna, még nem jelenti, hogy ne lenne annak a munkának értéke. Belefektettél időt, energiát, tanultál belőle, lelkiismeretesen elvégezted. Erre büszke lehetsz, és bizony jár a fizetség.

Pláne kezdetben, igen valószínű, hogy apróságokat, egyszerű feladatokat kapsz majd, amihez talán tényleg semmi más nem kell, csak józan paraszti ész. Nem kell túldramatizálni, hogy méltó vagy-e a szakmádhoz pusztán ez alapján. Nincs semmi szégyellnivaló azon, ha ez „csak pénzkereset” volt, nem pedig világmegváltó hivatásépítés. Meg kell magad alapoznod, majd kerítesz olyat is. Egyelőre azonban ki tudtad fizetni a számláidat, és azért télen nem fázni, mert megy a fűtés, jó.

 

10. Ne kergesd a tökéletességet, de törekedj rá! Létezik olyan, hogy jólvan az már..

Egy ember vagy, kezed is csak kettő. Ne várd el magadtól, hogy egy egész cég munkájával veszed fel a versenyt. Félkész dolgok is képesek már működni, pláne, hogy szinte mindennek idő, amíg beindul. Nyugodtan kezdd el már keresni a kuncsaftokat attól még, hogy a műhelyed egyelőre pusztán egy asztalból és egy doboznyi szerszámból áll. Persze várhatsz a hirdetéssel addig, míg teljesen kész nem vagy, szíved joga. Csak az első hónapod akkor valószínűleg a gyönyörűszép műhelyed nézegetésével telik majd, mert a megrendeléseknek idő beérkezni. Ugyanígy, ha nincs honlapod, de már van egy instád, kezdd csak el, majd előbb utóbb kész lesz az is, és addigra legalább lesz forgalom, amit átterelhetsz. A lényeg, hogy haladjanak a dolgaid, nem az, hogy azonnal minden tökéletes legyen. Sose fogsz elindulni, ha a végletekig csak a tökéletesség illúzióját hajszolod.

Számos megbízás is emlékeztet majd erre a dilemmára. Lesznek mennyiségi megrendelések, ahol a középszerű minőség tökéletesen elegendő. Mert a megbízót is csak az érdekli, hogy el legyen végezve a munka. Sőt, előbb utóbb szembesülnöd kell vele, hogy a tökéletességet nem biztos, hogy megfizetik. Egy fix díjas feladaton annyit molyolsz, amennyit akarsz, de ha már olyan szőrszálakat hasogatsz, amiket te is csak nagyítóval látsz, a megbízód meg azt se tudja, mi az a nagyító, akkor talán jobb dolgokra is fordíthatnád ezt az időt. Mondjuk a saját projektedre, ahol a magad örömére szabadon hajszolhatod a tökéletességet.

columbo-is-egyéni-vállalkozó

+1. Mert Columbo is mindig visszafordult még az ajtóból

Ezzel a sok okossággal felvértezve, meg a vállalkozás indítás támogatás, feltételrendszer bemagolt szabályaival a fejedben – álmodból felkelve is tudjad! – tulajdonképpen mehetnél is utadra. Nem mondom, hogy kész vagy, mert mint említettem, olyan nincs, és legalább egy cikken belül próbálnám kerülni az ellentmondást. De még egy bölcselet kikívánkozik.

Egyéni vállalkozó vagy, de nem egyedüli. Ne hagyd magad egyedül. Azokat a nevetségesen apró kis mérföldköveket, amik neked mégis akkora örömet okoznak, nagyon jó megosztani más szakmabeliekkel, akik pontosan átérzik, mit jelenthet ez neked. Jók a közös projektek is, mert motiválnak. Jó beszélgetni más vállalkozókkal, mert hasznos tippeket tudnak adni, vagy amihez ők jól értenek, neked pont nem erősséged, és így egymást is ki tudjátok segíteni. Úgyhogy ne félj segítséget kérni! És persze sok sikert!

Van még ott, ahonnan ez jött!

Hallal pózolni szexi? Avagy mit üzenhet neked, ha egy pasi hallal fotózkodik?

Nem véletlen, hogy a hal sosem került az egyéjszakás kalandok tematikájába. Mégis, ha kicsit mélyebbre tekintesz, mint a nyálkás pikkely, megtudhatsz pár dolgot a horgász lelkivilágáról is.

Spread the love

Vezetés forgalomban

A rutinpálya rutinfeledatainak rutinos rutinizálása után közölte velem az oktatóm, hogy na akkor jövőhéten dupla bugyiban jöjjek, mert kimegyünk,...

De miért?

Nem mondhatnám, hogy mindig is tanakodtam volna, hogy egy lézeres szemműtét révén javíttatom a látásomat - azaz közel 6-os dioptriáimat. Mindig is...

Miként fajzik el az ízlés?

Egy bizonyos idő távlatából - ne firtassuk, pontosan mennyi - mosolyogtató visszatekinteni az ember kedvenc zenéire. Általában kirajzolódik egy...

Észtország: Szellemkikötő és hippikert a gettóban

Tallinni dokkok A srácok kora reggel felkerekedtek, hogy elhozzák nekünk a bérelt kocsit és bepattanva továbbálljunk. Ez gyakorlatban egy kisbusz. És gyakorlatban harminc perccel azután, hogy...

Észt utinapló: odaút

Az odaút már nyaralás? Háát, hozzállás kérdése végül is. Mert, hogy is kezdődik egy odaút? Ferihegyhez képest a reggel fél nyolckor heringekként tömörülő emberáradat a kék metrón alföldi délibáb...

Fél éves kontroll

First world problems Most már több, mint fél éve, hogy megvolt a szemműtét. Elvileg ennyi időre van szükség, hogy a lézeres heg begyógyuljon. A PRK lézeres szemműtét fél éves kontroll vizsgálat...

Hallal pózolni szexi? Avagy mit üzenhet neked, ha egy pasi hallal fotózkodik?

Nem véletlen, hogy a hal sosem került az egyéjszakás kalandok tematikájába. Mégis, ha kicsit mélyebbre tekintesz, mint a nyálkás pikkely, megtudhatsz pár dolgot a horgász lelkivilágáról is.

Spread the love

Halfogás 1

Ha a horgász túlesett a beszerzésen, első körben megszállja a műveleti területet: mindent kipakol és felszerel. Ezt követi amiért valójában jöttünk, a halfogás. Mivel ez a főtevékenység, az ehhez...
Spread the love

Előző bejegyzés